L’Aiguat de Sant Tomàs. Vivències del 10 d’octubre de 1994
Recordeu què va passar a la Llacuna el 10 d’octubre de 1994?
Avui fa 30 anys els carrers del poble baixaven plens d’aigua, s’inundaven alguns baixos, les antigues rieres, després de molts anys, tornaven a portar aigua i els nens i nenes del poble no podien sortir de l’escola. Aquestes van ser algunes de les conseqüències d’acumular més de 370 litres en poc més de 2 dies.
A dia d’avui, el conegut com l’Aiguat de Sant Tomàs, per haver tingut lloc el dia de Sant Tomàs de Vilanova, és l’episodi de pluges més important que ha afectat el nostre municipi des que existeixen registres de dades.
L’observador a la Llacuna d’aquella època, el Sr. Antonio Moral Marín (sèrie de dades de 1971 al 2002) va recollir un total de 350mm el dia 10 d’octubre, 20mm el dia 11, 7mm el dia 12 i 2mm el dia 13. Sumant un total de 379mm.
Gràcies a aquestes dades, avui, 30 anys més tard, ens ha permès que el Servei Meteorològic de Catalunya les conegui, les incorpori a la seva base de dades i pugui actualitzar el registre de pluges d’aquell episodi. El mapa de les quantitats registrades durant aquells dies canvia totalment i converteix la Llacuna en el cinquè municipi de Catalunya (dels que es disposen dades) on més va ploure aquells dies d’octubre.
Com hem vist, la Serra d’Ancosa va ser un dels punts on més aigua es va acumular durant la matinada i matí del dilluns dia 10. Tota l’aigua recollida va anar baixant per totes les fondalades de la Serra que conflueixen al poble, buscant el camí més ràpid per arribar al fons de la vall i anar a parar a la Riera de la Llacuna.
L’aigua que baixava des de Cuitora, junt amb la del Bosc de les Comentores, s’unia al camp de futbol, que va quedar completament negat, i continuava pel costat de Cal Magí Farriol travessant per davant de l’Escola Vilademàger.
La gran quantitat d’aigua acumulada en aquesta zona va donar peu a parlar d’un fenomen natural que succeeix en èpoques amb molta abundància d’aigua: les Comentores. Una surgència visible durant uns quants dies. Aquell octubre de 1994, aquest broll d’aigua cap a l’exterior no es va produïr.
Mentre que a la resta del poble, l’episodi va passar com una simple jornada de pluges intenses, les zones properes a rieres i torrents van ser les més afectades. Va ser aquí on es van produir les principals afectacions com els baixos d’algunes cases inundats i problemes per travessar els carrers construïts sobre antigues rieres.
Això va provocar que els bombers i alguns veïns del poble amb vehicles tot terreny, van haver d’ajudar a sortir la setantena d’alumnes que hi havia aquell dilluns a l’Escola Vilademàger.
Així és com va viure la Llacuna aquest episodi de pluges intenses. Amb els registres de dades que disposem actualment (sèrie de dades 1971-2002 i 2008-2024), no ens hem acostat ni de bon tros a les quantitats acumulades durant aquell 10 d’octubre de 1994.
Si busquem un aiguat similar a la Llacuna, hem de viatjar un segle enrere. Concretament fins al 17 d’agost de 1921, on un fort aiguat va deixar quantitats de més de 100 litres en menys de dues hores, produint importants riuades i inundacions a bona part de Catalunya.
La Llacuna també es va veure afectada per aquest fort aiguat i algunes de les conseqüències encara segueixen a la memòria dels hereus dels qui ho van viure.
És evident que el que va passar a l’octubre de 1994 va ser un fet excepcional i que tindrem guardat a la nostra memòria al llarg dels anys. Qui sap si ho tornarem a veure i quan ho tornarem a veure.
Mentrestant, nosaltres, com sempre, seguirem pendents del cel.
Des del Meteollac, i per celebrar aquests 30 anys de l’Aiguat de Sant Tomàs, hem creat un reportatge amb vivències d’alguns dels protagonistes d’aquella jornada.
Esperem que sigui del vostre grat i que, per uns minuts, us faci reviure aquell 10 d’octubre de 1994, data que nosaltres sempre recordarem.
Daniel Salvador
El que jo puc aportar es que l’aiguat del 21, a cal mencior les botes de vi suraven i varen perdre el vi que hi havia en alguna bota
Sabeu el punt exacte on brollen les comentores?
Seria interessant fer un reportatge de les nevades, fredorades i ventades
Salutacions i bona feina!!!!!
20 d'octubre de 2024