meteollac.cat
Funcionem amb energia 100% renovable
El tornado de la Llacuna – Santa Maria de Miralles

El tornado de la Llacuna – Santa Maria de Miralles

Imatge del tornado captada des de la Llacuna. Fotografia: Joan Sabaté Parera

El tornado de la Llacuna – Santa Maria de Miralles

El dijous 17 de juny de 2021 es presentava com un dia meteorològicament tranquil. A mig matí el Servei Meteorològic de Catalunya llençava un avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja: durant la tarda, es podien presentar xàfecs acompanyats de tempesta i localment amb pedra i amb fortes ratxes de vent. A més, afegien al seu avís, la possibilitat de fenòmens de temps violent.

A la Llacuna acumulàvem exactament 34 dies sense precipitacions superiors a 1 mm. Al migdia, les primeres tempestes arribaven al municipi i els primers xàfecs ja deixaven els primers 4 litres acumulats amb intensitats torrencials (85,4 mm/h).

A mitja tarda, quan faltaven pocs minuts per dos quarts de sis, el temps es va tornar a complicar i des de la Llacuna s’observaren les primeres cortines de precipitació cap a la Segarra, amb un cel molt tapat i completament negre. Els núvols baixos circulaven de sud a nord mentre que els més alts avançaven ràpidament de sud-oest a nord-est. Tot apuntava que la precipitació passaria de llarg.

Quan passaven sis minuts de dos quarts de sis de la tarda, el vent va canviar a la Llacuna: un canvi de vent sobtat en superfície entrava a la Llacuna i desplaçava tota la massa de núvols de sud-oest a nord-est, de Querol en direcció a Igualada.

Minuts més tard, un xàfec de poc menys d’un minut acumulava dues dècimes de precipitació al municipi i deixava pas a un cel amb clarianes i un ambient totalment tranquil.

Arribaven els primers missatges d’alguns arbres caiguts pel vent a la carretera de la Llacuna a Santa Maria de Miralles, entre la Costa i Can Bartolí, al mateix temps que començava a haver-hi moviment al Parc de Bombers de la Llacuna.

A la carretera, l’escena era del tot inusual: branques al mig de la calçada i arbres d’un diàmetre considerable tallats completament per la meitat. Roures, alzines i pins escapçats s’estenien pràcticament durant un quilòmetre al llarg de la carretera de sud-oest a nord-est i tots caiguts en la mateixa direcció: Era el que podia ser el pas d’un tornado.

Des de la corba que hi ha a sobre Can Bartolí, i mentre els bombers s’afanyaven a treure els arbres, just al mig de bosc, una planxa metàl·lica de grans dimensions havia arribat fins allà. I bosc endins, mirant en direcció a Querol i fins on arriba la vista, arbres trencats per la meitat En aquell moment informen que hi ha hagut desperfectes a la zona de Mas Feixet i que un arbre que ha caigut sobre un cotxe a la Pedra Llisa. I enmig tot això, un helicòpter sanitari ens sobrevola a no gaire alçada.

Cada cop està més clar que, el que havia passat per allà va succeir de forma molt violenta.

Amb la carretera ja mig oberta, la primera idea era visitar la zona de Mas Feixet però just abans d’arribar-hi, un altre camió de bombers treballava per retirar, a la carretera de Valls, uns arbres caiguts. I just al mig d’un camp de cereal, novament més planxes metàl·liques, iguals que la que hi havia sobre Can Bartolí.

Seguint la carretera en direcció a Valls, el moviment de vehicles d’emergències ja és més abundant i es van concentrant a la zona de Mas Martí, on sembla que el tornado hi ha passat molt a prop.

Arribant a Mas Martí ja es veu que aquell ha estat un dels punts més afectats. A pocs metres abans d’arribar a la casa, s’observa una zona de bosc amb tots els arbres (alguns d’ells de fins a 50 centímetres de diàmetre) partits per la meitat i a l’altre costat de la casa, un camp ple de planxes metàl·liques i altres objectes. Aquest va ser el punt d’inici del tornado.

El tornado va passar just pel mig de la finca, aixecant les teulades de diversos coberts, tirant a terra algun mur i fent volar una gran quantitat d’objectes. Entre els quals, les planxes metàl·liques que hi havien molt a prop de Mas Feixet (a 1 km de Mas Martí) i a sobre Can Bartolí, a pràcticament 2 quilòmetres de distància del cobert on eren.

A Mas Martí es va haver de lamentar un ferit greu en un dels coberts d’on va sortir volant la teulada i que va ser evacuat amb un helicòpter medicalitzat.

Els desperfectes continuen des de Mas Martí cap a Mas Feixet i la Pedra Llisa, anant a buscar la carretera de La Llacuna a Miralles per sobre Can Bartolí i resseguint aquesta fins a la Costa per endinsar-se, ja en terme municipal de Santa Maria de Miralles, cap al camí de Múnia, seguint sempre l’espai entre la Riera de Miralles i el Cingle d’Ancosa inicialment i la Serra de Fontfregona en el seu tram final.

La traça del tornado continua per Múnia on també provoca danys a les cobertes d’alguns habitatges i magatzems. Els danys ocasionats del pas del tornado són visibles arreu: branques a terra, arbres de gran diàmetre totalment escapçats i molts arrencats de soca-rel.

El pas del tornado queda evident seguint fins a Sant Romà i Ca l’Oreneta resseguint novament la Riera de Miralles i travessant la pista asfaltada que enllaça Santa Maria de Miralles amb Rofes on s’hi observen, a més d’arbres de grans dimensions, les espigues dels camps de cereals tombades i descrivint una rotació. Unes marques que, posteriorment, també es van observar a prop de Mas Feixet i de la Pedra Llisa.

L’última zona on es van observar desperfectes causats pel tornado va ser una mica més enllà de la masia de Françola, amb alguns exemplars de pins afectats, a més de 6 quilòmetres del seu punt d’inici a Mas Martí.

L’endemà, divendres 18 de juny, va visitar la zona l’especialista en tornados Oriol Rodríguez Ballester, per acotar l’àrea afectada, analitzar els danys ocasionats i realitzar un posterior estudi.

Recorregut del tornado entre els municipis de la Llacuna i Santa Maria de Miralles. Font: Meteocat

El resultat de l’estudi del treball de camp el va publicar el Servei Meteorològic de Catalunya el passat 30 de juny de 2021, confirmant el tornado de la Llacuna – Santa Maria de Miralles entre les 17:34 i les 17:40 del dijous 17 de juny de 2021.

L’estudi conclou que el tornado va ser d’intensitat EF1 segons l’escala de Fujita millorada (una escala que va d’EF0 fins a EF5) amb vents de 138 a 178 km/h i recorrent una distància total de 6,6 km amb una amplada màxima de la traça de danys de 160 m.

El primer tornado del qual es té constància al municipi de la Llacuna.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.